25 Φεβ 2009

Εσύ τί σύνεδρος είσαι; (Ένα τεστ του Κομμα-πόλιταν)

1) Πλησιάζει συνέδριο του κόμματός σου. Είσαι σύνεδρος επειδή
α) είχες εκλεγεί κάποια στιγμή στο παρελθόν, οπότε γιατί να μην πας και τώρα;
β) εκλέχτηκες από την οργάνωσή σου με βάση τις απόψεις σου πάνω στο θέμα του συνεδρίου

2) Στο συνέδριο καλείσαι να τοποθετηθείς πάνω σε κάποια κείμενα που:

α) τα πήρες στα χέρια σου λίγες μέρες πριν το συνέδριο, όπως και μια περίληψή τους για να σε διευκολύνει στην ανάγνωση
β) τα πήρες στα χέρια σου μερικούς μήνες πριν για να τα διαβάσεις και να προτείνεις διορθώσεις, αλλαγές κλπ

3)Τα κείμενα αυτά κατεβαίνουν στο συνέδριο

α) κατευθείαν απο την ηγεσία του κόμματος. Πού να μπλέκεις τώρα με τα μέλη...
β) αφού έχουν διαβαστεί, συζητηθεί και ψηφιστεί από τα μέλη.

4) Στο συνέδριο τελικά εκπροσωπείς

α) τον εαυτό σου. Σάμπως συζήτησες με κανέναν τις απόψεις σου ή ζήτησες να σε ψηφίσει με βάση αυτές;
β) την οργάνωσή σου που σε άκουσε, σε έκρινε και σε ψήφισε.

5) Στο συνέδριο συναντάς

α) κάτι φίλους που βρισκόσασταν κάποτε στο δρόμο αλλά τελευταία συναντιέστε μόνο στα συνέδρια.
β) τους ίδιους που συναντάς στο δρόμο, στη δουλειά, στη συγκέντρωση, στην απεργία, στην πορεία, στην περιφρούρηση, στην εξόρμηση, στην ...

6) Το συνέδριο γίνεται ενώ πλησιάζουν εκλογές. Βλέπεις τα ηγετικά στελέχη

α) να γκρινιάζουν για τις εκλόγιμες θέσεις, αυτοί που τις έχουν μην τις χάσουν και αυτοί που τις θέλουν μήπως δεν τις πάρουν.
β) να ασχολούνται με τη συνολική πορεία και στρατηγική του κόμματος, τμήμα της οποίας είναι και οι εκλογικές μάχες. Άλλωστε και οι εκλόγιμες θέσεις είναι κομματικές χρεώσεις και όχι προσωπικά τσιφλίκια.

7) Στόχος του κόμματός σου (τουλάχιστον στα λόγια) είναι η ανατροπή του καπιταλισμού. Τα κείμενα που συζητάς

α) περιλαμβάνουν κάμποσους τρόπους που αυτός μπορεί να μεταρρυθμιστεί ώστε να γίνει πιο ανθρώπινος και μετά βλέπουμε...
β) περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για τη στρατηγική που θα φέρει αυτή την ανατροπή, καθώς και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν κατά την οικοδόμηση του νέου συστήματος μετά την ανατροπή του.

8) Πλησιάζει η ώρα που μπορείς να μιλήσεις. Εσύ

α) κάνεις την πάπια, όπως και πολλοί άλλοι. Εδώ δεν πρόλαβες να διαβάσεις ούτε την περίληψη του κειμένου, θέλουν και τη γνώμη σου;
β) ανεβαίνεις στο βήμα και μεταφέρεις την εμπειρία από τη δράση της οργάνωσής σου, κάνεις κριτική όπου χρειάζεται, αλλά και αυτοκριτική εάν χρειάζεται, λες τη γνώμη σου επί των κειμένων και προτείνεις τυχόν αλλαγές ή διορθώσεις που εκτιμάς ότι ίσως χρειάζονται

9) Ψηφοφορίες επί των κειμένων. Εσύ

α) δεν ψηφίζεις, όπως και το 1/3 των συνέδρων. Δεν τα διάβασες, δεν έχουν καμία αλλαγή μετά τη συζήτηση, δεν έχεις να δώσεις λόγο σε κανέναν, έχει και μπάλα το βράδυ... Ώρα να φεύγουμε λοιπόν.
β) ψηφίζεις με βάση την προσωπική άποψη επί των τελικών κειμένων, αλλά και τις απόψεις που έχουν στο μεταξύ εκφραστεί στο συνέδριο.

10) Μετά το συνέδριο

α) δεν άλλαξε και τίποτα. Πάλι κάνεις ότι σου φαίνεται σωστό ανεξαρτήτως αποφάσεων. Άλλωστε και να διαφωνείς σε κάτι από όσα ψηφίστηκαν σε καλύπτουν οι απόψεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
β) ώρα για εφαρμογή των αποφάσεων. Ακόμα και να διαφωνείς σε κάτι το εφαρμόζεις ώστε να μπορεί να κριθεί η αποτελεσματικότητά του στην πράξη.

Αποτελέσματα
1) Περισσότερα α: Μπράβο, είσαι ένας γνήσιος οπαδός του σοσιαλισμού, πάντα με ελευθερία και δημοκρατία. Σε προβληματίζει λίγο η ποιότητα αυτής της μελλοντικής δημοκρατίας αν μοιάζει με όσα έζησες στο συνέδριο, αλλά τουλάχιστον δεν είσαι δογματικός σαν μερικούς μερικούς.
2) Περισσότερα β: Είσαι δογματικός, σταλινικός, κολλημένος στο παρελθόν, σεχταριστής, διασπαστής του κινήματος, στήριγμα του συστήματος, αντιδημοκράτης, προδότης του έθνους, υπονομευτής των εξεγέρσεων, κινούμενος στα όρια της νομιμότητας, ηλίθιος, προσωπολάτρης και πάνω απ' όλα περήφανος όταν βλέπεις ποιοι σε χαρακτηρίζουν έτσι.

2 σχόλια:

Rizobreaker είπε...

Έγραψες!!!!!!!!!!!!

Γιατρέ μου, εγώ απάντησα σε όλα Β, είναι σοβαρό??

Σ.Π. είπε...

Σοβαρότατο. Μάλλον πάσχεις από χρόνια κομμουνιστίτιδα. Μόλις ξανανοίξει το σανατόριο Μακρονήσου θα σταλείς για "θεραπεία". Λες να είμαστε στον ίδιο θάλαμο;