7 Νοε 2009

Know your enemy!

Δεν ξέρω αν βλέπετε το X-Factor, εγώ πάντως όχι καθώς απεχθάνομαι αυτού του είδους τα διαγωνιστικά realitoπαιχνίδια και την αισθητική τους. Ωστόσο χθες πάνω στο zapping έπιασα τις νότες του "Know your enemy" των Green Day και στάθηκα να ακούσω την εκτέλεσή του ελπίζοντας πως δεν θα είναι εκτέλεση από τα έξι μέτρα.

Όλα καλά με το τραγούδι, καλούτσικο το συγκροτηματάκι, το μάτι μου όμως δεν θα μπορούσε παρά να πέσει και στις εικόνες που προβάλλονταν επαναλαμβανόμενα στο video wall. Παρολίγο να σηκωθώ όρθιος, να βάλω το χέρι στην καρδιά και να αρχίσω να τραγουδάω "Oh, say! can you see...". Γιατί;

Μα, γιατί το κανάλι του - αγνώστου διαμονής και γι' αυτό ακόμα ασύλληπτου αν και τελεσίδικα καταδικασμένου - Μίνωα Κυριακού ήταν χθες σαφές. Εχθροί μας είναι οι εχθροί της Αμερικής, άρα και όλης της ανθρωπότητας (πολλοί πιστεύουν και θέλουν να πιστέψουμε και εμείς ότι αυτά τα δύο ταυτίζονται). Ποιοι είναι αυτοί;

Μα οι αυτονόητοι. Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαντάμ Χουσεΐν και φυσικά ο Τσε Γκεβάρα. Ο Τσε μάλιστα είχε την τιμή να έχει δύο φωτογραφίες του στο video, προφανώς ως ο πιο επικίνδυνος από όλους.



Γι' αυτό το τελευταίο δεν έχουν και άδικο!

ΥΓ. Αν σκεφτει κανείς τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα τελευταία χρόνια οι Green Day σχετικά με τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, έστω και αν δεν ξεφεύγουν από τα πλαίσια της λογικής της βελτίωσης του συστήματος, η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου παρουσίασης του τραγουδιού αποκτά ακόμα τραγικότερη διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: