7 Μαρ 2010

Positech Games

Είπα σε αυτο το post να ξεφύγω λίγο από τα συνηθισμένα και, αν και δεν είμαι αυτό που θα αποκαλούσε κανείς hardcore gamer, να γράψω δυο πράγματα για μια εταιρία δημιουργίας computer games, της οποίας την πορεία παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για την Positech Games, μια εταιρία που αποτελείται ουσιαστικά από έναν άνθρωπο, τον Cliff Harris, πρώην προγραμματιστή σε μεγάλα στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών, ο οποίος αποφάσισε να θυσιάσει το σχετικά καλό και σταθερό εισόδημα που του άφηνε μέχρι τότε η εργασία του, προκειμένου να μπορέσει να αφιερωθεί στην ανάπτυξη παιχνιδιών που πραγματικά κάλυπταν τις ανάγκες του τόσο σαν παίχτη, όσο και σαν δημιουργού.

Την Positech την ανακάλυψα πριν από κάμποσα χρόνια, όταν έψαχνα για παιχνίδια που εντάσσονται στην κατηγορία των "πολιτικών εξομοιωτών". Ήταν η περίοδος που η Positech είχε βγάλει στην αγορά το Democracy, έναν αρκετά καλό πολιτικό εξομοιωτή, τον οποίο ακολούθησε το ακόμα καλύτερο Democracy 2. Πραγματικά, δεν έχω συναντήσει από τότε καλύτερη προσπάθεια ώστε να αποδοθεί τόσο ρεαλιστικά και φιλικά προς τον χρήστη ο τρόπος λειτουργίας και διασύνδεσης των διαφόρων τομέων της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής των σύγχρονων αστικών κοινωνιών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είχε για εμένα το επιχειρηματικό μοντέλο που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Harris, καθώς προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που έχω στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του απλού πολίτη, ανεξαρτήτως ιδιότητας (χρήστης, πελάτης, δημιουργός κλπ).

Περισσότερα και αναλυτικότερα μπορεί να διαβάσει κανείς στο blog του Harris ή στη σελίδα της Positech, ουσιαστικά όμως πρόκειται για τη σταθερή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινότητας που θα στηρίζει πραγματικά τον δημιουργό και το έργο του. Όπλα του ο σεβασμός στον πιθανό μελλοντικό ή ήδη υφιστάμενο πελάτη, η προσωποποιημένη και συνεχής εξυπηρέτηση, η ανοιχτή επικοινωνία, η δυνατότητα για modding των παιχνιδιών του, η προσπάθεια για παράκαμψη των μεσαζόντων κλπ.

Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει να λειτουργεί έτσι η Positech, πραγματικά εύχομαι όμως να τα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: