19 Δεκ 2009

Αθώα διακόσμηση...

Καθώς ο καπιταλισμός τρώει όλο και περισσότερο τις σάρκες του πληθαίνουν οι καθε λογής κρίσεις που δημιουργουν νέες στρατιές αστέγων και ανθρώπων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν καλά καλά ούτε τις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες.

Καθώς ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά, αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου για αυτούς να βρουν κάπου ένα απάγκιο, ένα μέρος να κοιμηθούν μειώνοντας την πιθανότητα να ξυπνήσουν την άλλη μέρα ξεπαγιασμένοι. Καταφεύγουν λοιπόν σε παγκάκια, πεζούλια, υπόγειες εισόδους, προθαλάμους, βιτρίνες, όπου τέλως πάντων μπορούν να περάσουν σχετικά ήρεμα μια νύχτα.

Κάθε κρίση όμως φέρνει στην επιφάνεια τα ανακλαστικά όλων των κοινωνικών τάξεων που, εξ ορισμού, δεν είναι καθόλου μα καθόλου προοδευτικά ή ανθρωπιστικά, ειδικά απέναντι σε όσους βρίσκονται "από κάτω".

Με δεδομένο λοιπον πως οι μεσαίες και μικρομεσαίες τάξεις δεν θέλουν να βλέπουν τους αστέγους γιατι αντιπροσωπεύουν το μέλλον τους, και οι ανώτερες τάξεις δεν θέλουν να βλέπουν τους αστέγους γιατί αντιπροσωπεύουν αυτούς που υπό προϋποθέσεις θα καταστρέψουν το μέλλον τους, έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα "ήπιων παρεμβάσεων" που "βελτιώνουν" σημεία που έχουν ως αποκούμπι τους οι άστεγοι προκειμένου να τους απομακρύνουν από συγκεκριμένες περιοχές.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βρει κανείς εδώ είναι κυριως από το Παρίσι.

Μήπως πρέπει να κοιτάμε λίγο καλύτερα γύρω μας και για δικές μας αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: